Coneix la història de la Colla Larraix

A finals dels anys vuitanta, s’inicia al poble del Campello un curs d’estiu per a curiosos de la dolçaina i el tabalet i amants de la cultura del país amb l’objectiu de fer arribar aquests instruments tradicionals valencians al poble davant la mancança d’aquesta mena d’agrupacions al municipi.

L’èxit del curs va ser tan gran que la dolçaina i el tabal foren inclosos a l’escola de música del Campello. El creixement d’aquest il·lusionant projecte va ser immediat, i el nombre d’adeptes ascendia considerablement. Amb aquest pas es certificà el naixement i consolidació del so valencià per excel·lència, el qual ha acompanyat les celebracions del poble des d’aleshores.

No va ser, però, fins l’any 1996 que la Colla es va erigir com una agrupació amb identitat pròpia, amb un nom i un escut: Larraix i la dolçaina navegant a través de la Muixeranga amb la senyera com a motor.

Arrels marineres per a la música mediterrània

El nom i l’escut de la Colla deuen el seu origen al passat mariner del Campello i als seus pescadors, els quals en temps de faena (final de març i principi d’abril) havien de navegar en vaixells de vegades precaris rumb a Larraix, poble del Marroc, per tal de trobar el valuós bonítol i el marraix, del qual s’aprofitaven els ous per tal d’elaborar la famosa “garrofeta”. Les embarcacions que s’empraven per a dur a terme aquesta missió funcionaven encara a vela o rems (parlem de la primera meitat del segle xx).

Aquest capítol de la història del Campello es veu reflectida a les senyes d’identitat de la Colla Larraix. La connexió amb el mediterrani és ben patent en una colla preocupada per la història del seu poble, per la cultura del seu territori i per la música que la representa.

La Colla Larraix avuí

Actualment la Colla Larraix compta amb, aproximadament, una vintena de músics, entre els quals es divideixen de manera quasi equitativa dolçainers i percussionistes. Amb aquest nombre d’integrants, considerablement major que als seus inicis, la Colla ha pogut expandir els territoris on ha actuat, arribant fins i tot al poble de Belfort, França, amb motiu del Festival Internacional de Música Universitària (FIMU), amb un contundent èxit. A més a més participa en diferents festes i esdeveniments dels pobles d’Alacant, com ara festes de Moros i Cristians o aplecs entre d’altres, mentre poc a poc creix l’agrupació.

Primer Premi al II Certamen per a Gran Colla de Dolçaines i Percussió “Ciutat de Castalla”

Les tres colles participants del Certamen per a Gran Colla de Dolçaines i Percussió “Ciutat de Castalla”, organitzat per la Colla El Sogall, varen oferir un espectacle d’altíssima qualitat a l’auditori municipal. Sens dubte, aquest tipus d’esdeveniments s’escauen com un immillorable exercici dignificador dels instruments tradicionals valencians. Per a l’ocasió, el compositor contestà Iñaki Lecumberri, enllestí la peça obligada del concurs, “Tríptic per a Colla”, una obra inspirada en músiques del món popular castellut encarregada expressament per al certamen. Les tres colles participants, la Colla Larraix del Campello, l’Aljub de Bocairent i El Regall d’Ontinyent, l’interpretaren superant, amb molt d’èxit, el gran nivell d’exigència requerit.

Una vegada deliberats els guardons, s’atorgà el primer premi a la Colla Larraix del Campello, el segon al Regall d’Ontinyent i el tercer a l’Aljub de Bocairent, que es presentava a concurs per segon any consecutiu.