La dolçaina en l’actualitat

És ben fàcil observar la dolçaina recorrent els pobles valencians en cercaviles o entrades mores i cristianes, així com en aplecs o altres esdeveniments folklòrics. Però hi ha un àmbit que ha propulsat aquest instrument lluny de la concepció tradicional que l’envolta, i aquest és el de la música rock i ska valenciana. És inevitable pensar en Obrint Pas o la Gossa Sorda sense que ens vinga al cap el so de la dolçaina a les seues melodies, així com ja ens ocorregué, per exemple, amb «El cant dels maulets». Hom no pot cantar les cançons d’aquests grups (que triem d’exemple davant l’immens ventall de conjunts que l’utilitzen) sense xiular la melodia d’aquest instrument, el qual juga un paper principal en la major part dels temes.

La consolidació de la dolçaina als festivals més importants de la música en valencià i bona part de l’àmbit nacional i internacional (Obrint Pas va arribar a tocar al Japó) ha reforçat la imatge d’un instrument tradicional que s’ha fet un lloc a la música més actual. Tot i la retirada d’aquests grups, el so de la dolçaina és encara ben present i conviu en perfecta harmonia amb sons electrònics. Entre les files de la Colla de Dolçaina i Tabalet Larraix comptem amb diferents membres que pertanyen o han format part d’algun grup rock/ska valencià.

La petjada de la tradició del País Valencià queda patent als grups on la dolçaina és present i són aquests els que l’han ofert al gran públic. Actualment és ben habitual trobar un acte tradicional amb aquest instrument així com trobar un festival de rock amb dolçaines, fet que evidencia el bon estat de forma d’un instrument que sembla no passar de moda.